• Saturday, May 19, 2007

    Mak & Dwen: 10 Hari di Kota London

    AKU cuma dapat amik cuti 2 hari sahaja untuk bawa emak mertua & adik ipar aku berjalan2. Selebihnya aku terpaksa bertugas. Cuaca yang asyik hujan menambahkan lagi kesulitan nak ronda2. Dalam keterbatasan tu dapat lah juga kami bawa mereka ke Bicester Village, Bekonscot Model Village dan ke Windsor Castle. Jom tengok tempat2 tu sekali imbas...


    I. BICESTER VILLAGE
    Kalau dah ke sini apa lagi yang perlu di buat selain menyediakan kocek yang cukup. Ha... shopping la kan. Memang banyak kedai berjenama di sini. Bermula dari kedai Clark di awal sehingga ke kedai Dior di hujung. Semuanya berjenama di kiri kanan. Harga buleh tahan... buleh tahan MAHAL! hahaha... Maklumlah, kami ni tadak lah biasa beli barang branded, tapi apa yg aku dengar dari penggemar barang2an branded ni tempat ni memang mughah berbanding dgn apa yg di jual di Malaysia. So apa lagi... borong lah!!!
    Dalam kedai Clark... pilih jgn tak pilih...
    Oke... masuk masuk... tengok2 belek2 pastu letak balik tau, hehehe...
    Lebih 2 jam jugak kami spend masa kat sini. La ni belum start summer sales lagi, tapi dah ada jugak kedai yang memberi diskaun pada barang2 tertentu. Nampaknya, puas hati jugaklah mak dan Dwen dapat ke sini. Dulu datang tak sempat ke mari kan??? ha...amacam poket sekarang? ada rasa ringan sikit tak???? hahaha...

    Nasib hujan rintik.. boleh lah jugak berjalan. Kedai Tods & Puma, ada diskaun dlm 30%. Mau???

    Nabila suka sangat lah dapat lepas bebas camni...
    Sedar tak sedar dah dekat kul 1 rupanya. Oke, time utk gerak ke destinasi seterusnya!!!


    II. BEKONSCOT MODEL VILLAGE
    Memang dah plan pun nak lunch kat sini, siap bawak bekal nasi berlauk lagi. Tak tau lah dah kali ke berapa kami ke mari, tapi this time lain sikit sebab Nabila dah buleh berjalan dah. Seronok tengok dia jalan2 kat model2 rumah yg kiut2 tu. Sampai2 kami soroo dulu. Tak ramai orang pun sebab kami pi time org bekerja. So nak bergambar pun senang saja...

    Kawasan taman model village. Cantik kan...?

    Nabila ngan Mr. Frog nya di salah satu miniature cottage kat situ...
    Tempat ni tak lah besar mana. Tapi dia buat one way track yang melingkar2 supaya kita dapat tengok semua rumah2 miniature tu dgn lebih dekat, jadinya penat jugak lah nak pusing habis kat situ. Ada satu part tu ada mini funfair. Comel2 je. Nabila pun suka lah menengok nya. Ada macam2 lah yg diorang buat, dari miniature zoo, rumah, college, kapal layar, banyak lah kalau nak sebut semua. Yang paling bess sekali ada keretapi mini yg sentiasa bergerak ke semua kawasan ni. Nabila pulak masa memula tu siap menangis sebab nak kan keretapi tu, huhuhu... apa lah... mana buleh amik, tengok saja! Tapi lepas tu... dia asyik lah sebut babai train... bila aja keretapi tu lalu. hehehe.

    Eh... macam Alice in the Wonderland lah. Tu pejabat pos dia...

    Lanskape yg ni pun cunggg, siap ada windmill...
    Selain dari tu ada jugak tempat main remote control kapal layar. Kecik je tempat nya. Pastu kalau datang hari sabtu ahad atau time cuti sekolah, ada jugak mini keretapi yg kita buleh naik. Bayaran dia kalau dulu 50p sorang la dah naik jadi 70p sorang. Kira murah lagi tu...

    Nenek ngan mummy yg dah pamcit... hehehe...
    Bila dah abis pusing satu round, memang dah letih... so kitorang pun gerak balik ke rumah... Esok nya aku cuti lagi. Wokeh, buleh kita ke destinasi seterusnya ya...


    III. WINDSOR CASTLE
    Ni kali ke-3 kami ke mari. Kawasan ni yang bessnya bukan apa, selain castle dia yg cantik kat atas bukit, kat luar dia penuh ngan kedai souvenir. Tu yang syok tu, aku suka atmosfera dia. Kalau tak masuk pun lepak kat luar pun dah cukup menarik. Tapi sebab alang2 dah bawak mak & dwen ke mari, kami masuk lah lagi sekali.
    Masuk2 je... korang akan dapat tengok pemandangan yg ini dulu.

    Akhirnya dapat jugak nenek mendukung Nabila...
    Kami pi lepas aku balik semayang Jumaat. So can imagine lah bila sampai memang dah petang. Last admission pukul 4, kami sampai 3.30pm. Masuk2 je ada tempat yg dah nak tutup, nasib sempat juga explore semua kawasan dia. Alhamdulillah. Cumanya dalam Queen's doll House ngan State Apartment tak di benarkan bergambar. So jalan2 tengok2 saja. Mewah betoi dalam dia ni lah... Memang berbaloi walau pun dah 3 kali kami masuk sini. Especially aku la kot yg suka sangat tengok castle ngan palaces...
    Lagi pemandangan Windsor castle. Kalau tengok dari dekat, lanskape kat rumput hijau tu cantik lah...
    Ni lah saja tempat yang sempat kami bawa mak & dwen sepanjang diorang disini. Selebihnya cuma jalan2 kat dlm bandar sahaja. Harap nya berpuas hati lah dengan percutian 10 hari... Lain kali ada rezeki mai lah lagi... Last sekali tengkiu bawakan banyak barang dr mesia termasuklah paper, majalah, CD, kaset dan DVD cerita melayu...
    million thanks...
    Kim salam kat org Melawati ya...

    Assalamualaikum...

    **** ** ****

    0 Comments:

    Post a Comment

    Links to this post:

    Create a Link

    << Home