• Tuesday, May 08, 2007

    Warwick Castle: Nabila's Day Out

    SEPANJANG hari sabtu aku ada tugas. Balik rumah pun jap jap sebab kena amik barang. Tiap kali nak kuar balik, Nabila hantar aku sampai depan pintu dan dia angkat 2 tangan. Dia nak ikut!!! Alah... kesiannya. Daddy ada kerja lah. So pagi Ahad tu lepas aku balik dr Airport terus aku plan bawak Nabila kuar. Surf internet cari tempat menarik, terus pilih warwick castle. Mummy pun ada buat nasi lemak, apa lagi bungkuslah dan kami pun bertolak.
    Sampai kat castle tu dah dekat pukul 12.30pm. Masuk masuk je terus nampak gahnya tersergam castle ni. Kebetulan time ni ada banyak persembahan. Dah tentulah kami terlepas beberapa show sebab ada yg start seawal jam 10 pagi. Apa pun perut kena diisi dulu, terus kami lepak kat padang mengadap castle tu dan soroo kat situ.
    Mamat tu dtg nak tangkap gambar ngan Nabila, Nabila pulak lari kat aku, hahaha.
    Lapo... makan kenyang2, kang nak jalan senang...
    Lepas dah kenyang barulah masuk ke castle ni. Dalam ni ada sebuah padang dan tepi tepi padang tu ada org buat magic show, org main music, org bercerita, gerai dan diorang semua memakai costume yg cam org dulu dulu tu. Bagaikan dia bawak balik kita ke kurun 17. Meh aku cerita sikit sejarah warwick castle ni. Ianya mula di bina seawal tahun 1068 dan pembinaanya berterusan sehingga ke 1871. Sekarang ni kalau ada pun construction hanya untuk baik mana mana part yg rosak je. Castle ni banyak no towernya dan setiap tower ada nama2 yang tertentu. Pada mula mula dulu castle ni hanyalah dibuat dari kayu atas arahan ketua perang diorang bernama William the Conquerer.
    Tower belah kiri tu dikenali sebagai Guy Tower. Yg ada jam tu pulak dipanggil Dream of Battle.
    Pastu dalam pemerintahan Earl of Warrick baru lah castle ini dibina semula dengan menggunakan batu. Castle ini telah di attack pada tahun 1264 dan pernah juga rosak akibat kebakaran pada tahun 1871. Ianya juga dikatakan sebagai sebuah castle yang amat mengagumkan kat England ni dan menjadi penginapan Earls of Warwick sehingga tahun 1978. Kemudian Tussaud Group telah membeli nya dan kerja-kerja membaik pulih castle ini pun di jalan kan. Sejak itu banyak kawasan castle ini yg dulunya tidak boleh dikunjungi telah dibuka untuk tatapan para pelancong.
    Bukit ni di panggil The Mound. Nampak tak aku ngan Nabila kat atas tu??
    Oke... kat dalam ni ada ghost show. Kalau nak masuk kena beratur panjang dan bebudak tak leh masuk. Dia guna orang betui sebagai hantu. Memandang kan mummy dan Nabila tak leh masuk, aku pun malas nak masuk sorang2. hehehe... bukan takut ya... malasss ja... so kitorang teruskan aktiviti posing2 lagi.
    Berlatar belakang kan the Great Hall & State room...
    Pastu kami masuk pulak ke Great Hall & state room. Kat dalam ni kita boleh tengok alatan perang yg dia pamerkan. Yang paling menarik sekali adalah kostum angkatan perang berkuda diorang. Perisai topi baju besi semuanya ada kat situ. Kuat la gamaknya diorang ni kan, sebab sah sah kostum tu berat2 belaka...
    Kuda tu memakai kostume dari kurun ke 16 and was made in germany. Manakala tentera tu memakai kostum yg dibuat dari Italy.
    Mummy & Nabila bergambar ngan "senapang gajah" yg diletak di tepi tingkap.
    Dah puas tour kat situ kitorang berpindah pulak ke Royal Weekend Party. Kat sini dia letak banyak patung2 lilin ala ala yg kat dalam madame tussaud tu lah. Dia buat sebijik macam party masa kurun ke 18. Kalau malam2 masuk sorang2 mesti seram ni... hehehe.

    Ni dipanggil Music room. Minah yg tengah nyanyi tu namanya Clara Butt, yg main piano tu Paolo Tosti, music master of Royal family.
    Yg ni pulak Chinese Bedroom kepunyaan Consuelo, Duchess of Marlborough...
    Bila kami keluar je dari situ kami nampak orang ramai dah berkumpul kat tepi padang. Wah.. apa lah agaknya ya persembahan yg diorang tengah tengok tu? Apa lagi... terus lah kami bergegas ke situ. Rupa-rupanya ada persembahan burung helang dan vultures. Vultures ni dalam bahsa kita burung hering kot, alah yg siaz besar makan bangkai tu... Kami pun dok lah bersila kat padang tu. Memang syok lah tengok persembahan ni. Burung tu terbang rendah atas kepala je. Semua orang teruja. Lama gak show dia. Bess besss...

    Woww... tu dia vulture yg terbang betoi2 atas kepala aku... Besar kan? Pantas jugak jari aku ni men-snap gambonya... yehaaaa...
    Besar sungguh lah kawasan castle ni... kami pegi pulak ke sebuah pulau yg hanya di pisahkan oleh sungai Avon. Pemandangan dia cantik juga. Kami tak spend banyak masa kat situ sebab kami nak pi ke peacock garden dia pulak. Masa kat peacock garden ni bess... sebabnya selain taman dia yg agak cantik ada banyak burung merak yg di lepas bebas kat situ. Merak-merak tu pulak tengah nak mengawan kot.. asyik la tayang bulu dia yg cantik tu nak attract pasangan memasing, hahaha. Apa lagi.. terus lah kami bergambar.
    Lina bergambar kenangan di jambatan menyeberangi sungai Avon dengan berlatar belakangkan Warwick Castle.
    Mula mula sekor je yg show off. Pastu berjangkit2, merak yg lain pun semua nak tunjuk hebat. Tapi masa tengah syok kat taman ni tetiba hujun turun daaaa... dah la kawasan parking keta punya jauh. So sebelum lebat lagi, kitorang decide baik chiow segera. Tak pasal pasal kuyup pulak nanti kan. Nabila seakan tak mau blah dari tengok peacock yg banyak tu... tapi apa nak buat. Lagi pun dah kul 4pm dan kami masih ada agenda untuk melencong ke tempat lain pulak, hehehe...

    Tu dia... merak tengah show off. Jangan kita jadi merak, indah bulunya tapi tidak mampu terbang ke angkasa...
    Masa nak kuar dari castle tu... ada pulak lagi 1 persembahan kat padang yg lain. Mmm kena singgah ni. Rupanya dia buat teater ala-ala zaman kemegahan Warwick castle ni. Costume diorang pun costume yg org dulu2 pakai. Ramai lah yang berkumpul. Kitorang pun join lagi. Hujan pulak tak turun2 lepas beberapa titik tu, cantiiikkk sangat lah kan. Last sekali dia suruh semua orang march sama-sama ngan askar dia. Kitorang tak ikut... just sempat bergambar sebelum dia start gerak. Dia march ke depan... kami march ke pintu exit!
    Org ramai berkumpul tengok persembahan tu. Mummy ngan Nabila baru nak join....
    Tu dia, askar2 dia baru nak gerak ke depan...
    Memang sakit tapak kaki kalau betoi2 jalan dlm castle ni. Banyak yg menarik so spend la lebih masa kat sini kalau nak datang. Pun begitu satu tempat kami tak masuk... rose garden dia. Ahh... tak kisah lah.. sebab kat london pun ada Queens Mary Garden yg penuh ngan beribu2 bunga rose. So, apa lagi... kami pun cha alif but lah...
    Oke kami balik dulu ya.... jumpa lagi....
    .
    Byeee........
    .
    **** ** ****

    0 Comments:

    Post a Comment

    Links to this post:

    Create a Link

    << Home