• Tuesday, May 22, 2007

    Melayu Tawan Bridgewater Monument

    Orang kita ni sangat lah berbangga kalau dapat jadi yang pertama melakukan itu ini walaupun orang lain dah berulang kali melakukannya. Contohnya: pelayar Malaysia pertama mengelilingi dunia, pertama berenang menyeberangi selat inggeris, menawan gunung everest, pertama terjun kat kutub utara... lepas ni angkawasan negara yg pertama pulak walaupun cuma menumpang ekspedisi angkasawan Russia sebenarnya. Semuanya mendapat liputan meluas media. Siap ada yang diberi gelaran Datuk lagi! Malang nya 2 warga Melayu pertama berjaya mendaki Bridgewater Monument tidak pulak mendapat sebarang publisiti! Takpe lah... kalau takde media yang sudi mewar-warkan, biar aku saja bawakkan secara live kejayaan diorang ni. Dengan ini aku perkenalkan...

    Inilah 2 wira negara, tanpa publisiti pun berjaya mendaki Bridgewater Monument...

    Keh keh keh, saja ja intro kasi gempak. Sebenarnya kami nak ke carboot Redbourne. Malangnya minggu tu dia tutup. So apa lagi, teruslah cari alternative lain untuk lepak2 sebab memang dah ada bawa bekal. Memula tu sampai ke Whipsnade Wild life, tapi memandangkan dulu kami dah ke Woburn Safari, jadinya rasa berat pulak hati nak pi tengok binatang lagi. Lagi pulak entry fee dia mahal lah (itu sebenarnya!). Nasib baik masa tengah berenti dok berbincang buat plan yg baru, ada satu makcik omputih ni suggest kami ke Ashridge park. Kat situ lah letaknya Bridgewater Monument tu dan kami percaya lagi pasti, kami lah Melayu pertama yang sampai ke tempat ni... ceruk beb! hahaha.

    Berlatar belakangkan Bridgewater Monument yg dibina pada tahun 1832. Baeeeek punya port!

    Ashridge Park ni sebenarnya terletak di sempadan antara Buckinghamshire dan Hertfordshire. Ianya merupakan sebuah park yang di biayai sendiri tanpa mendapat dana dari kerajaan British ni. So untuk mengekalkan kesemulajadiannya (ada ke perkataan ni??? hentam sajalah), maka diorang pun wujudkan sebuah badan yg di kenali sebagai Friends of Ashridge. Nak jadi member dia murah je cuma £7 setahun.

    Ni lah dia poster2 yg explain more about Friends of Ashridge. Monument ini didirikan untuk Duke of Bridgewater.

    Kami sampai situ dalam pukul 11.15 pagi lebih kurang. Seperti biasa bentang tikar dan susun lah apa apa bekal yg ada. Nabila bukan main seronok lagi bila Fahmi ada bawa bola sekali kat situ. Ntah napa Nabila memang suka sangat main bola. Kalau anak patung tu dia kureng sikit lah! Isk isk isk... Masa siaran ulangan Man U vs Chelsea tu pun dia suka sangat... terjerit2 "ball, ball..." katanya!

    kick-off: Fahmi United vs Nabila City...

    Yeah Nabila... kejo yong kejo!!!!
    Boleh dikatakan mat salleh saja yg dok melepak kat kawasan ni. Sampai kan Mozak pun berbisik kat aku yg dia tak nampak pun mat gagak kat kawasan tu. Tapi baru sekejap dia cakap terus lalu sorang minah negro kat situ, hehehe. Kawasan ni kalau betul nak enjoy dia punya scenery kena explorelah hutan dia. Tapi memandangkan lina pun dah tak larat dan Sue pun ada anak kecil, jadinya kami menghabiskan masa duduk2, berborak, makan2 selain melayan farah fahmi dan nabila.

    Eh, korang ni main bola ke rugbi???

    Baju ngan bola pun sudah sama kaler daaa...

    Kalau ikut dari pamplet yg ada banyak aktiviti kat sini rupanya. Ada yang dibuat secara berkumpulan dan sedikit bayaran di kenakan. Pada yang dah tak mampu nak berjalan jauh ada juga disediakan kenderaan pandu sendiri yang boleh di sewa dengan kadar minima.

    Makin lama makin ramai org yg dtg melepak kat park ni...

    Kredit foto kpd adik Nur Farah Dina yg telah berjaya menangkap 2 gambar di atas ini...

    Lepas dah kenyang dan tenaga pun dah dikumpulkan, aku ngan Mozak kini bersedia utk mendaki Bridgewater Monumen tu. Dia kenakan bayaran £1.40 sorang dan bebudak bawah 5 tahun free. Thanks to Mozak yg membiayai semua perbelanjaan pendakian ini. Untuk sampai ke kemuncak tu ada 170 anak tangga dan tangganya pulak kecik2 dan berpusing2. mengah jugaklah nak memanjatnya sebab sepanjang nak ke atas aku mendukung Nabila. Tak banyak pemandangan dari atas tu yang kami nampak. Mungkin sebab dah spring la ni dan pokok2 semua dah berdaun so menghalang penglihatan. Cumanya aku dengar 2 orang mat salleh berborak yg diorang buleh nampak stadium Wembley dari situ. Mana taknya... aku tengok ngan mata kasar, diorang siap bawak teropong.
    Pemandangan dr atas Bridgewater Monument, buleh nampak tapak caravan kat sini... Nabila tengah cari maaaana mummy ni?

    Lagi pemandangan dr atas. Nabila ngan Farah borak apa tu...?
    Dah sudah puas bergambar kami pun turun lah. Lepas tu kami pun pekena aiskrim. Bila hari dah petang, bagaikan pipit pulang ke sarang, kami pun berangkat pulang, Mozak jalan depan aku ikut belakang. Rhyme la pulak... hahaha...
    Begitu lah habis nya ujung minggu kami kali ni. On da way balik sempat lagi tu singgah ikea. Dah letih lah. Wokeh, jumpa lagi di hari dan waktu yang berlainan...

    Daaaaaa....


    **** ** ****

    2 Comments:

    Blogger DBI said...

    salam asr n family...moga sihat yer

    6/02/2007 5:58 am  
    Anonymous asr said...

    Alhamdulillah sihat, cuma seminggu 2 ni sgt bz. Sian blog ni, tak ter-update dia...

    :)

    6/03/2007 5:58 pm  

    Post a Comment

    << Home