• Monday, October 01, 2007

    Dari Oven Chef Norazlina

    BERAPA jenis kuih raya nak letak atas meja tahun ni? Nak jamu siapa? Masalahnya kalau tak buat open house ada orang nak datang ke??? Bukan apa, masyarakat kita sekarang ni dah di sogok dengan budaya open house. Kalau tak open house nak pi rumah orang pun rasa segan. Walaupun hari tu hari raya... Especially yg dok kat bandar tu lah. Kalau datang bukannya tak di bagi masuk, bagi... tapi rasa macam tak bess. Rasa cam ganggu privasi orang pulak. Korang rasa camtu jugak ke? Kalau buat open house pun kalau tak di-inform atau dijemput tetap tak datang juga. Malu... Teruklah amalan open house ni kan? Tak macam dulu, pi je raya rumah orang, makan biskut pun jadi. Sebab agenda utama nak berziarah, bukan nak makan sangat pon. La ni kalau buat open house orang tanya... masak apa? apa special? huhuhu...

    Ya puan puan... masukkan tepung gandum secukup rasa...
    Tak pe lah... kali ni mummy bersemangat nak buat biskut raya. Tahun lepas kami harap yg keluarga pos dari mesia saja. Malahan ada jugak yang dibeli direct dr sana. So Sabtu lepas, mummy pun mulakan lah operasinya. Kalau tak silap aku nama biskut pilihan chef kita kali ni ialah gulung kurma berkonflek. Ececece... sedap namanya tu. Resepi internet katanya.

    Pastu kacau kacau sampai jadi camni... Perhatikan kedudukan tangan ya. Itu penting!
    Tapi time kamera man datang mummy dah pun mulakan operasinya. Biskut raya ni kadang2 semua sama je rasanya kan? Bentuk je lelain. Tapi aku suka putu beras... kalau orang utara tu dia panggil kuih koya. Tapi ada juga member aku org utara tak tau apa tu kuih koya? Camna tu? huhuhu... Kuih koya yang bess yg ada inti kacang di dalamnya. Lagi satu mana boleh challenge kuih bahulu yang mak aku buat. Sedap... arwah ayah cukup suka cicah kopi. Dulu dulu mak aku buat berjual. Beribu ribu tempahannya. Kelakar kalau ingat2 balik. Gilir2 aku ngan adik aku pukul telur dan gula dalam tempayan sebab masa tu takde mesin pemutar. La mak dah tak buat dah... oven kat dapur dah meletop! Caya tak???

    Lenyekkan doh dan potong camni... saiz sendiri suka...
    Lepas dah gulung kurma, golek2 dlm serbuk konflek pulak.
    So kali ni kita tengoklah apa pulak yang muncul dari Oven chef Norazlina kita ni... Aku tengok lepas dah jadi doh tu mummy lenyek guna gelas plastik pastu potong2 panjang2. Kemudian amik kurma dan gulung. Lepas dah gulung tu, mummy golek2 dalam serbuk konflek yang dia dah kisar. Pastu susun dan bakar 20 menet pada suhu berapa darjah ntah. Senang kan?

    Tu dia... ada besar ada kecik, ada gemok ada kurus... maklumlah puan puan, takde acuan.
    Lepas dah berbuka tu aku try test sebijik... mmm sedapp... manis. Rasa cam kuih arab baklawa pulak. Oke lah... raya nanti kami mungkin tak buat official rumah terbuka sebab rumah kami sentiasa terbuka menerima tetamu. So silakan lah. Meh lah rasa Biskut Gulung Kurma Berkonflek chef kita ni. Datang ya?
    .
    Okeh! Chiow...
    .
    **** ** ****

    2 Comments:

    Anonymous Anonymous said...

    wah nmpk sedapnyer kak lina buat biskut tue...pos-poskan lah kat sini(gurau ajer)...oklah Selamat Hari Raya Aidilfitri buat asr dan kak lina sekeluarga...

    10/03/2007 10:02 pm  
    Blogger asr said...

    Hah nak tahu sedap tak, mai la datang London raya ni. Bukan jauh, berenang pun sampai... hahaha.

    10/03/2007 11:00 pm  

    Post a Comment

    << Home