• Monday, July 03, 2006

    Paris: Mengembara di Ibu Kota Cinta

    Juragan berlayar di tengah malam,
    Melepas lelah sebelum siang,
    Rindu terpancar cinta bersulam,
    Kasih bertambah bertimbun sayang.

    Kata orang kota Paris merupakan kota paling romantik... betul kah? Kami pun nak tahu juga. So dalam 2 hari yg singkat & jadual yg dah dirancang padat kami mengembara ke kota Paris. Kalau dah masa terhad tentulah sekadar jenguk2 saja kan. So tak de lah beria ia di satu satu tempat. But overall it was satisfying. Cuma 4 tempat je yg sempat kami kunjungi. Ayuh kita imbau kembali detik 3 rasa (masam manis & masin) di kota Paris...

    I. NOTRE-DAME ~ Inilah detinasi kami yg pertama. Korang mesti tahu crita the Hunch-backed of Notra-dame kan? haaa... attraction dia tak lain tak bukan bangunan dlm gambar Nabila kat sebelah ni. Ianya adalah sebuah Cathedral tapi apa yg kami nak tengok adalah keunikan seni arkiteknya. Notradame ni terletak di tepi Saint River & sepanjang river ni banyak org jual lukisan dan souvenir. So kalau nak beli souvenir korang beli kat sini. Jauh lebih murah dari yg terjual dalam kedai. Design sama, material sama, bentuk sama, harga je lain2.


    Gambar kami ni nampak cam cut & paste tak? Tapi ini bukan cut & paste tau... ini betoi-betoi... (peratikan juga mulut Lina dan mulut Nabila kat gambar atas tu.. sama kan? Like mother like daughter... hehehe)

    II. EIFEL TOWER ~ Kalau di Perancis ni diorang panggil Tour Eifel. Sama la tu maksudnya. Tu la dia binaan yg runcing tu. Binaan ni memang menjadi landmark kota Paris, semua orang pun kenal kan? Kalau korang nak tahu inilah salah satu binaan yg sengaja tidak di bom masa perang dunia ke-2 (ke yg pertama?). Mungkin yg diorang maksudkan tempat romantik tu kat sekitar kawasan ni. Kat bawah Eifel Tower ni terdapat padang yg sungguh cantik lanscape nya. Bila dah ada padang apa lagi kan??? mestilah mat saleh semua nak berbaring2 berguling2 kat situ... mmm.. sebab boleh berguling dan bermesra di depan binaan dan pemandangan sekitar yg cantik nilah agaknya yg dikatakan sebagai kota romantik. Ni teori aku la... REKAAN semata2, bukan betoi-betoi. Hahaha...
    .
    Yg kiri ni pemandangan dr bawah Eifel tower. Aku terpaksa berbaring untuk amik shot ini. Yg kanan ni gambar Eifel tower dr celah pohon nan rimbun. Cheeewahhh, konon kreatif la tu...
    Masa ari ni cuaca sungguhlah panas. Hangat pijor kata orang Perak. Sampe penin-lerin le Lina dibuatnya. Lepas turun tu mula la rasa nak muntah pulak. So terpaksa la wife aku baring kat bench kat situ dulu, take a nap dlm 15 menet. Mana taknya, orang punyer la ramai. Masa nak Q beli tiket tu je dah 1 jam. Q pulak tengah2 paneh. Pastu nak naik lif ke atas tower tu kena Q lagi. Dah sampai half-way kena tukar lif dan Q balik. Dari jam 2.30petang sampai lah pukul 5.30 petang baru lah berjaya turun balik. Sian nyieerrr... tapi kalau tak naik, kang dah balik nyesal pulak dak?
    Penin2 pun sempat gak bergambar dr puncak Eifel Tower. Cantikkan pemandangan bandar Paris ni? Dan kalau korang nak tau kat dinding di puncak tu ada gambar bendera Malaysia dan tertulis: Kuala Lumpur -10,400km.
    III. ARC DE TRIOMPHE ~ Pastu kami jalan kaki sambil menikmati pemandangan indah di kiri kanan menuju ke tugu empat segi cam dalam gambar sebelah kanan ni (merupakan sebuah monumen yg melambangkan kejayaan/kemahsyuran Napoleon). Tak jauh mana pun. Tapi kalau malas leh amik metro (kalau kat London kita panggil tube, kalau kat kay el kita panggil putra LRT) tuju ke Chams Elysees. Berdepan dengan Arc De Triomphe ni terdapat shopping komplex untuk orang2 elit. Kan kat Paris ni terkenal dengan fashion2 terkini? So kena la pegi jenguk tempat ni. Kalau you all ni jenis yg pakai barang2 branded2, I suggest you all datang la sini. Kat sini you all leh jumpa kedai jenama cam Cartier, Louise Vuitton dan sebagainya... cuma sediakan je la dalam £400 untuk sebijik beg tangan yg paling mughah. Kelasss you.... Nasib baik masa kami sampai tu kedai2 tu dah tutup... kalau tak habis kami borong semua. (hahaha.. tak mau kalah tu...). Sebenarnya kami cuma jalan2 je... Nasib baik ada jugak kedai souvenir yg masih bukak, dapatlah jugak aku beli sehelai tee-shirt untuk dipakai esok harinya.
    IV. MUSEE DU LOUVRE ~ Inilah destinasi kami yg terakhir. Musee tu maksudnya muzium. Kat muzium ni la ditempatkan potret Monalisa yg asli hasil lukisan Leornado DaVinci tu. Tapi kami tak masuk ke dalam sebab dah tutup. Kami sampai situ pun dah hampir pukul 9 malam. Tapi memandangkan summer so masih terang lagi. tempat kami bergambar ni sebenarnya adalah sebahagian dari bumbung muzium tu. Unikkan bumbung nya dibuat bentuk piramid. Lepas dah bergambar sakan, so kami pun balik la ke hotel. Malam tu lapo, nasib baik ada muslim jual kebab dapat la soroo kebab ayam. Alhamdulillah.
    Bawah ni la muzium tu. Besar bangunan ni di kiri kanan... ops.... blog buat hal la... tak leh nak upload gambo lagi... huhuhu... so inilah gambar terakhir untuk entry ni.
    Banyak betoi yg kalau boleh kami nak share ngan family dan kawan2, tapi cerita2 ni sahaja yg mampu kami tuliskan.
    By the way, sehari di kota Paris tu sempat kami belajar beberapa bahsa perancis ni, antaranya:
    Soldes = jualan murah
    Sortie = keluar
    Bonjour = hello
    merci = terima kasih
    juga termasuk lah...
    ate ngape = jadi, mengapa?
    tak sior = tak kuasa
    Hahahaa...
    CHIOW
    .
    **** ** ****

    6 Comments:

    Anonymous kak oji said...

    wah bestnyeeee....merata2 dah kome jalan yea..nampaknya c nabila dok membeso dlm stroller je..hhehehe

    alhamdullillah...sungguh pn berada jauh di ng mat saleh tu tak lupa bahasa kita...gilea...gilea

    7/04/2006 9:48 am  
    Anonymous lina said...

    ye la k. oji..tgh ada peluang duduk sini elok berjalan tgk tempat org, timba penglaman,tgk budaya org,cara hidup, bahasa & sejarah diorg, byk lg la...adat, budaya & bahasa sendiri tak dilupa...

    7/04/2006 10:34 am  
    Blogger ASR said...

    Lama tak makan deroyan. Agak2 raye nanti ade ke? sini ada ju-we tapi tak gamak nak beli... ma-he le... Dah tu siam mari.. lagi le teman tak selere...

    7/05/2006 7:18 pm  
    Anonymous kak oji said...

    hehehe...mane buatnyeee..le ni ade lea doroyannya tp tak pea skrg ni doroyan tak kira musim...moh kitee....

    7/06/2006 4:52 am  
    Anonymous Anonymous said...

    Ikut sejarah memang Paris dengan Parit dulunya satu daerah. Sebab tu orang Paris sebut bonjour (orang Parit kata banjor). smms

    7/09/2006 11:22 pm  
    Blogger ASR said...

    Keh keh keh...
    Betoi la SMMS... hahaha baru aku perasan...

    :)

    7/14/2006 12:36 pm  

    Post a Comment

    << Home