• Thursday, July 20, 2006

    Summer Sale: Borong Jom!

    Summer Sale is now on!!!!!
    Jom borong... jom seranggggggg!!!!

    Bus double decker pun jadi papan iklan utk sale kat London ni!!!
    Tapi sebenonyer walaupun sale, tak le murah maner kalau kita convert rega nyer ke RM. Barang2 yg significant murahnya dah tentulah barang2 yg memang betoi2 mahe. Contohnya kasut FERRAGAMO yg kalo kat Mesia RM1,500 sepasang, time sale ni dapat la dlm RM6-700. Beg pulak yg RM3,000 seketui dapatlah dalam RM1,500. Maka berebut2 la rakyat malaysia membelinya. Tapi masalahnya, kat mesia nak beli beg RM150 pun kami pikir dekat 10 kali. Ni kan pulak Rm1,500 kan? Jadi murah tu memang murah la dari rega asalnya tapi sendiri mau pikir la kan... hahaha...

    .
    Kiri: Beg kecik kaler putih tu lepas 40% diskaun reganya £318 je. Uuiiihhh murah la tu kan? hehehe... Kanan: Tu lah dia antara kedai yg memberikan massive diskaun 75%.

    Kalau cakap bab sale ni memang la orang pompuan yg suka sakan. Tapi bila dah dok kat sini, orang laki pun galak sama. Tak caya? cuba korang bercerita bab pinggan mangkuk ngan pakcik2 kat sini... Wah.. cukup terror diorang bagi pendapat ngan terperinci sekali. Tu la masa mula aku sampai sini aku pun tergezuuuttt gak bila tengok orang laki bersembang pasal pinggan mangkuk ni. Aku diam je masa tu... diorang gelak tengok aku dan terus buat remark,

    "ko mesti pelik tengok kami sembang pasal pinggan kan? Tunggu la ko pi tempat pinggan tu... nanti ko yang mencangkung ralit nak pilih... percaya la...!!!"
    hehehe... dan aku akui la jugak... la ni aku pun ada minat bab pinggan ni dan tahu lah jugak jenis2 yg mahal2 cam set royal doulton, potmeirion, queen anne dan apa bagai... Secara terus terang, aku ngan wife aku sama2 baru tahu bab pinggan yg beribu2 rengget kat mesia ni bila dtg sini. Tapi kami tak le sampai giler nak beli semua jenis tu.. just pilih satu dua buat syarat!

    Kalau baju pulak... memang la murah. Ada sampai 90% diskaun kat Liliwhites! Hehehe... Diorang terpaksa menghabiskan stok sebab kat sini kan ada 4 musim. So bila sejuk nanti baju2 ni tak leh nak jual lagi. Lain la kat tempat kita leh pakai baju yg sama sepanjang tahun. Jadi berebut2 la orang membelinya. Cam longgok2 je. Tapi kalau nak lagi bess tunggu la bila sale tu lagi 2-3 hari nak tamat. Maka pekedai semua akan turunkan lagi reganya. Dah diskaun 50% dia bagi lagi 50% dari rega diskaun tu! Tapi... dah tak banyak choices la kan.
    John Lewis ni boleh tahan gak mahal rega nyer. Tapi tak lah sehebat Harrods. Dengarnya Agong kita datang tahun lepas pun bershopping kat sini.
    Aku rasa yg bagus nak beli kat sini sebenarnya perfume. Perfume memang reasonably cheap. Yg ni aku tau sebab memang aku sendiri pakai benda ni. Kat Selfridges (gambar belah kiri ni) banyak jugak jual perfume2 ni. Kalau perfume Echo Davidoff aku beli dulu dalam RM180, tu pun lepas diskaun sebab cina kedai tu kenal aku, kat sini dalam RM150. CK truth pun sama. Lagi pulak perfume Elizabeth Arden for women leh dapat dlm RM70 je! Fendi for men pun sama dalam RM70 begitu jugak Jazz-YSL 50ml. Mana nak dapat perfume2 ni kurang dr RM100 kat Mesia kan?
    Berlegar legar di Oxford Street sambil mata mencari kedai yg mana satu yg paling muraaah le...
    Lokasi utama kalau sale kat London ni dah tentu Oxford Street la. Orang punya ramai la tatau nak cakap cam na. Kat sini kalau satu hari spend pun memang tak abis. Macam2 kedai kat kiri kanan sampai naik pening la menengoknya. Kalau yg kelas tinggi sikit tu (yg duit berkepok tak tau nak campak mana dah) diorang akan serbu New Bond Street atau Sloane Street. Kat situ semua tempat jual barang branded2 ni. Tapi orang cam kami yg biasa biasa je ni... tak le serbu tempat camtu... mahal! kami selalu berlegar kat Oxford Street je. Kalau tak kat situ kami akan lepak kat... kaaat.... kat Harrods je!!! Hahahahaha.... tak nak kalah lagi tu!!!!! Kwang kwang kwang!

    Bergambar di depan bangunan Harrods Knightsbridge. Semua branded item ada kat sini. Jenama Jimmy Choo pun ada. Kalau malam, bangunan ni sebijik cam bangunan Sultan Abdul Samad kat Dataran Merdeka tu...

    Sebenarnya barang kat Harrods ni kalau kena masanya lagi murah dari kedai yg kat luar. So time2 camtu mampu la kita membelinya. Kalau tak, window shopping je la... Cam perfume banyak gak yg aku beli kat situ. Tambah2 lagi ada member pesan mintak belikan. Alang2 baik beli kat Harrods... baru ada kelasss kan??? hahahaha....
    .
    Kiri: Nabila posing kat salah 1 pintu masuk Harrods. Kanan: Tengok, sampai 90% Harrods kasi diskaun. Time ni la kami mampu beli. Tapi rak dah kosong, kami terlambat la...
    Summer Sale ni akan terus berlarutan sampai ujung bulan 8 ni. So apa lagi, cepat pegi kat Travel agen, beli tiket kape terobang. Mai sini. Cepattttt!!!! MAS pun la ni dah bagi tiket diskaun kan??? Jom... jom kita borong!... isk malu2 pulak... datang je lah! Datang tau. Kami tunggu ni.

    Eh! pilih... pilih la... yg tu... yg ni... yg mana? yg tu... tu... ha yg tu... yg ni la... amik yg ni la.. alah amik ... amik semua la..... kad kredit kan ada....
    Kui kui kui.....
    .
    ADIOS!
    **** ** ****

    5 Comments:

    Anonymous kak oji said...

    pening le c nabila g shopping ek..
    murah-murah...pakian aje je sale kat sana....yang 99% less ade tak...kat sini skrg dok sale buah2n...termasuk....

    meh..meh... murah..murah
    jering sringgit
    pete seringgit...boleh kurang lagi....hehehe

    7/21/2006 9:48 am  
    Blogger ASR said...

    Jering ngan petai je ke?
    buah putat ada sale tak? pokoknya depan rumah ada lagi? Lina tak kenal buah putat ni... nanti kalau kami balik leh la tulun demonstrasikan ya... hahahaha...

    7/21/2006 7:19 pm  
    Blogger dwEn said...

    huhuhu... kim beli jersi murah2 bleh kat lilywhite tu?

    7/24/2006 1:25 pm  
    Blogger ASR said...

    bley bley...jersey apa mau? arsenal ka? tatau la diskaun dia berapa persen tapi buleh la di usahakan... Satu lagi kasi size sekali, kalau L selalunya payah skit.

    7/24/2006 10:38 pm  
    Anonymous kak oji said...

    hehehe.....buah putat tak brapa top la....
    boleh..boleh....nak demo
    siap demo cam ne nak konyahnye...

    7/25/2006 5:47 am  

    Post a Comment

    << Home