• Thursday, August 10, 2006

    Oxford: Sepintas Lalu

    DIKENALI dengan gelaran - The City of Dreaming Spire, kalau dlm bahsa kita tu lebih kurang maksudnya Bandar Menara Impian... eh.. ntah betoi ke dak translation aku ni? Kira betoi je lah ya, hahaha...

    Well, kalau sebut je Oxford, what comes straight to your mind? University??? Yup... same here. Actually itulah main attraction dia kat sini. Yg bessnya seluruh town dia is a university campus, sebab apa? Sebab University Oxford ni bukan cam university kita, dia takde kompaun dia sendiri. All the university buildings are scattered and almost everywhere you can find them. Its quite cewl... in a sense that you can be at its town whithout knowing that you are actually in the university coumpound! Style open university, camtu la... Sebab tu la jugak kat town dia bersepah kita boleh jumpa Oxford University punya stationary shops.

    Kali pertama aku gi Oxford ni masa tu about winter kot. Sampai2 dah gelap sikit sebab sampai lambat, plus day time was actually shorter! Kami jalan2 kat town dia, tangkap satu dua gambar. Kami pi hari Ahad sebab time tu parking free, biasa la kan. But nak dijadikan cerita still i got summon ticket for not displaying the free parking ticket correctly. Malang... malang.... lesap £25 aku!!!
    Emmm... lagi kalau korang perasan masa sekolah dulu kan ada Oxford dictionary kan? Aku rasa masih digunakan lagi dan banyak cikgu2 yg rekomen guna oxford dictionary ni sebab dia lebih comprehensive. Dari sini lah dictionary tu dihasilkan dan kemudian diterjemahkan ke bahasa asing. Yg terbaru ada compact oxford dictionary dan dalam nyer ada 145,000 patah perkataan. Em.. aku patut mintak royalti ni sebab tolong promote! Agak agak diorang layan tak??? hahaha...

    Atas ni salah satu bangunan milik Oxford Universiti, sebuah museum. Moga satu hari nanti Nabila akan menjadi salah seorang graduan berjaya dari Universiti terkemuka seperti ini. InsyaAllah...

    Kali kedua kami pi masa balik dari Burton-on-the-Water tu. Memandangkan ia terletak dalam laluan nak ke London so kami singgah lah. Salah satu attraction yg menarik kat sini sah sah lah tempat penggambaran Harry Porter tu. Alah... cerita yg ada naik penyapu terbang tu... kampus Harry potter tu la... tau dak? Tak tau? Isk Isk isk... takpe.. nanti ada masa gi cari balik CD Harry porter tu ya. hahaha... Kami tak le masuk kedalam cuma dari luar je kami bergambar.

    Pose apa yg aku try buat tu, ntah! Bangunan belakang tu la tempat penggambaran Harry Porter tu... oke, sekarang dah ingat?

    Oxford ni sebenarnya adalah merupakan "home to royalty and scholar" sejak lebih 800 tahun dulu lagi. Tapi menurut ceritanya beribu-ribu tahun dulu dah ada orang menghuni bandar ni. Kami tak lah lama spend masa kat sini. Betoi2 walk thru je.... Lagi pun town design dia lebih kurang dengan bandar2 yg lain di sini. Nak masuk kedai semua jual barang yg sama. Jadinya jalan jalan, pusing pusing dan balik lah...
    Yup, ni betoi punya jalan jalan... hehehe
    Jadi tulah dia Oxford sepintas lalu. Tapi kalau korang datang sini, korang jangan lepaskan attraction dia yg lain, cam ada musium yg ada rangka raksaksa tu... (tapi kat central London ada museum lagi besar.. nanti kami ceritakan dalam London Attraction punya entry).
    Mmmm.. tak banyak yg boleh di tulis, sebab aku kat situ pun tak lama. But... u guys got the idea about the town kan? So, kira orait la tu... Wokeh, aku cha alif but dulu ya...
    .
    Jangan nakal-nakal!
    .
    Bye.
    .
    **** ** ****

    2 Comments:

    Anonymous hana said...

    aku pon dari dulu mmg teringin sgt nak masuk oxford u ni. dpt pusing2, jln, tgk2 bgnn dia pon jd lah.. x dpt belajar pon xpe. asal bila org tanya, pernah masuk oxford u..? boleh aku jwb.. pernah..!

    ihiks ihiks ihiks.. !!

    8/15/2006 9:25 am  
    Blogger ASR said...

    Hana, nak masuk the real oxford university campus pun boleh, entrance fee dia £2 je... but no lecture given, ko melangut dinding bangunan dia je la, oke?

    hahaha.

    8/15/2006 5:52 pm  

    Post a Comment

    << Home